luni, 19 septembrie 2011

Cuiburi de viespi

Ingrediente

  • 500 gr. faina cernuta
  • 25 gr. drojdie proaspata sau 7gr drojdie uscata
  • 5 galbenusuri
  • 200 ml lapte caldut
  • 3 linguri zahar
  • 1 praf de sare
  • 200 gr. unt  moale , la temperatura camerei
  • 200 gr. zahar pudra


 Sirop
  • 75 ml lapte
  • 100 gr zahar 
  • esenta de vanilie
Mod de preparare:
Eu fac aluatul direct in robot.
Intr-o ceasca, facem o maia din drojdie, vreo 5-6 linguri lapte cald si 1 lingura zahar, amestecati, si amestecul il puneti intr-o groapa facuta in mijlocul fainii si lasati la dospit 15 minute.
Adaugam restul de lapte, restul de zahar (cele 2 linguri),si galbenusurile frecate cu praful de sare.Se framanta bine curca 20-15 minute pana aluatul devine neted.Daca nu se leaga se mai adauga putin lapte caldut.
Aici e aluatul gata lucrat

Punem castronul la loc cald, acoperit cu folie sau cu un servet si il  lasam cam 30-40 min la dospit.Eu il tin in cuptorul stins dar incalzit in prealabil la 35 grade.

Dupa ce isi dubleaza volumul fara sa il mai framantam il impartim in 2 parti egale si formam 2 bile pe care le lasam deoparte si pregatim zaharul pudra si untul , care le punem impreuna intr-un castron si le frecam pana devine o crema. Nu uitati ca untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei.Luam apoi o bila de aluat, o punem pe masa infainata si intindem o foaie groasa cam de 1 cm. Ungem foaia cu jumatate din crema de unt o rulam si o taiem cam la 4 centimetri.Procedam lafel si cu ce de-a2 a foaie.
Pe urma intr-o forma mai incapatoare, o tapetam doar cu hartie de copt, apoi asezam cuiburile cu partea taiata in sus, si  lasam suficient spatiu intre ele.
Le mai lasam in tava cam 30-40 de min. inainte sa le bagam la cuptor, pentru ca ele vor mai creste.
Apoi le ungem cu un galbenus amestecat cu 4-5 linguri de lapte. si le dam la cuptor pentru 30-45 minute(in functe de tipul cuptorului), la o temperatuta de 180 grade.Intre timp preparam siropul : punand la incalzit laptele,zaharul si vanilia pana zaharul se topeste.Dupa 20 de min in care au stat cuiburile la cuptor le scoatem si le stropim cu sirop , luand o lingurita de sirop si turnand pe fiecare.
Le mai lasam la copt inca 10 min dupa care le scoatem si le lasam la racit.Cam asa arata produsul final
Pofta buna!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu