miercuri, 23 noiembrie 2011

Estonian Kringel

Aseara am gasit aceasta reteta pe siteul Anei Maria Ciolacu,careia ii multumesc si o felicit pentru minunatele retete.Asa ca m-am gandit sa o imprumut si deoarece este foarte gustoasa eu am facut 2 portii.Reteta am luat-o de aici


Ingrediente:

  • 120 ml lapte caldut
  • 1 lingurita zahar sau miere
  • 1 galbenus
  • 30 g unt topit si racit
  • un praf de sare
  • 15 g drojdie proaspata
  • 300 g faina cernuta

Pentru uns: 
  • 50 g unt moale
  • 3-4 linguri zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara,nuca sau nuca de cocos

Mod de preparare:
In vasul in care vom framanta dizolvam drojdia si zaharul (sau mierea) in laptele caldut (niciodata fierbinte) si lasam 10-15 minute pana se formeaza spuma deasupra si se umfla. 
Adaugam 30 g unt topit si racit si  galbenusul. Amestecam bine dupa care punem faina cernuta impreuna cu sarea si framantam cam 10 minute. 
 
Acoperim vasul si lasam la dospit timp de 1-2 ore, la loc caldut si ferit de curenti de aer 
Preincalzim cuptorul la 200°C. Amestecam cele  50 g unt moale cu 3-4 linguri de zahar si scortisoara, pana se omogenizeaza.Intre timp  luam aluatul dospit il mai framantam vreo 5 secunde  pentru a-i scoate aerul, pudram blatul de lucru cu faina si intindem o foaie cat mai dreptunghiulara posibil de cca 1 cm grosime. 
Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt/zahar/scortisoara, lasand putin pentru uns deasupra, la final. Scortisoara o punem  dupa gust.
Rulam foaia, apoi cu un cutit ascutit taiem ruloul pe lung in doua, lasand cativa cm la un capat.
Impletim aluatul in spirala incercand sa lasam in exterior partea taiata, fiindca asta e tot efectul.
Unim capetele si punem coroana formata intr-o tava tapetata cu hartie de copt, si dam la cuptorul preincalzit la 200°C timp de 20-25 minute.
Scoatem si servim cu zahar pudra sau cu o glazura de apa sau zeama de lamaie cu zahar pudra
 Pofta buna!!!

2 comentarii: